Lyrata: Engelse muziek voor gambaconsort

Zondag 16 juni, 14:30 uur

Engelse muziek voor gambaconsort

De Fantasieën van Henry Purcell worden gezien als het hoogtepunt van het Engelse repertoire voor gambaconsort. De Engelse consort-stijl is rechtsreeks voortgevloeid uit de kerkmuziek van die tijd, waarin het al voor het midden van de zestiende eeuw gebruikelijk werd om zangstemmen te versterken met, of zelfs te vervangen door een strijkinstrument. Al snel wordt ook een bekend liedje of een kerkelijke cantus firmus ingezet als basis voor uiteenlopende consortmuziek. Daarnaast maakten componisten dankbaar gebruik van de dansvormen zoals de pavan of gaillard, die voor iedereen herkenbaar waren. Aan het einde van al deze ontwikkelingen ontstaat de Fantasy; die niet meer gebonden is aan een vaste melodie, ritmische structuur of cantus firmus. Henry Purcell is tot uitersten gegaan in zijn Fantasies, die zich kenmerken door harmonische rijkdom en inventiviteit. Al moesten de luisteraars in die tijd wel wennen aan deze nieuwe vorm: er werd geklaagd dat het bij deze stukken niet altijd lukte om met je voet de maat mee te tikken.

Engelse muziek voor gambaconsort

  • Programma nader bekend te maken, o.a. Fantasies van Purcell.
Viola da gamba

Mieneke van der Velden

In 2016 trad Hed Yaron Meyerson toe tot het Rotterdams Philharmonisch Orkest als 1e assistent-concertmeester. Hij is viooldocent aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. Recent was hij te gast bij het Antwerp Symphony Orchestra en het Orkest van de 18e Eeuw en nam hij deel aan concerten van de Rotterdam Chamber Music Society. In de International Bach Competition in Leipzig (2018) ontving hij de 3e prijs en was de enige prijswinnaar die het programma op barokviool speelde.
Viola da gamba

Alex Baker

Biografie volgt.
Anna Lachegyi
Viola da gamba

Anna Lachegyi

Biografie volgt.
Viola da gamba

Stefan Woudenberg

Henriëtte Wirth speelt piano, klavecimbel, fortepiano en barokharp en is musicoloog. Als pianist speelt zij solo en is ze sinds 2009 lid van het Arcadië Trio en vormt samen met Pablo Gregorian het liedduo art.song. Als barokharpiste is ze lid van ensemble L'Olivastro. Daarnaast is ze klaveciniste van het ensemble La Favorita. Sinds 2007 is Henriëtte verbonden aan de Universiteit Utrecht als docent piano en klavecimbel aan het universitair cultureel centrum Parnassos.

Kaartverkoop

Kaarten zijn binnenkort te verkrijgen via boekhandel Tomey in Culemborg, of nu al online:

Koop online kaarten
Boekhandel Tomey