Een banneling in Venetië

Vrijdag 25 februari, 20:30 uur

Vocale en instrumentale muziek van Rosenmüller en Legrenzi

Na zijn ontsnapping uit de gevangenis bracht de Duitse componist Rosenmüller een groot deel van zijn leven in ballingschap door in Venetië, waar hij als componist werkte in het Ospedale della Pietà. Legrenzi was op dat moment één van de meest invloedrijke Venetiaanse componisten. Een bijzonder instrument dat in dit concert zal klinken is de zink. De klank van dit instrument benadert als geen ander het geluid van de menselijke stem.

Vocale en instrumentale muziek van Rosenmüller en Legrenzi

 • Johann Rosenmüller (1619 – 1684): Psalm 6: Ach Herr, strafe mich nicht in deinem Zorn
 • Giovanni Legrenzi (1626 – 1690) : Sonate op. 4 nr. 3 – ‘La Benaglia’
 • Johann Rosenmüller: Aeterne Deus, clementissime pater
 • Johann Rosenmüller: Lieber Herre Gott
 • Giovanni Legrenzi: Sonate op. 2 nr. 1 – ‘La Cornara’
 • Francesco Gasparini (1661 – 1727): Panis angelicus
 • Johann Rosenmüller:
  Treiffet ihr Himmel von oben
  Sonate nr. 4 in C groot
  Das ist meine Freude
 • Giovanni Legrenzi:
  Plaudite vocibus
  Sonate op. 2 nr. 6 – ‘La Raspona’
  Lumi potete piangere
Pablo Gregorian
Tenor

Pablo Gregorian

De Armeens-Nederlandse tenor Pablo Gregorian is solist en ensemblezanger en zingt zowel oratorium, opera als lied. Momenteel rondt hij zijn masterstudie af aan CODARTS in Rotterdam bij Marcel Reijans. Als solist trad Pablo Gregorian onder meer op met Apollo Ensemble en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en concerteerde hij op o.a. het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Hij is als ensemblezanger verbonden aan de Nederlandse Bachvereniging.
Barokviool

Hed Yaron Meyerson

In 2016 trad Hed Yaron Meyerson toe tot het Rotterdams Philharmonisch Orkest als 1e assistent-concertmeester. Hij is viooldocent aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. Recent was hij te gast bij het Antwerp Symphony Orchestra en het Orkest van de 18e Eeuw en nam hij deel aan concerten van de Rotterdam Chamber Music Society. In de International Bach Competition in Leipzig (2018) ontving hij de 3e prijs en was de enige prijswinnaar die het programma op barokviool speelde.
Anna Lachegyi
Viola da gamba

Anna Lachegyi

Anna Lachegyi speelt barokcello en viola da gamba, zowel solistisch als in verschillende ensembles. Na haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot werkte ze verder met haar eigen ensembles Ensemble La Favorita en S105. Anna trad op in heel Europa met ensembles als Ricercar Consort, Orfeo Orchestra, de Nederlandse Bachvereniging en Musica Profana.
Elisabeth Opsahl
Zink

Elisabeth Opsahl

Elisabeth studeerde aan het Conservatoire de Musique de Genève en aan de Schola Cantorum Basiliensis. Zij werkt als freelance musicus en treedt op met o.a. het Brabants Musyccollegium, Il Concerto Barocco, Holland Opera, Norwegian Baroque Orchestra, Jerusalem Baroque Orchestra en Finland Baroque Orchestra. Zij gaf ook recitals en concerten in De Verenigde Staten en in Australië.
Barokviool

Sakura Goto

Sakura Goto studeerde barokviool in Tokyo en Den Haag. Behalve haar bachelor- en masterdiploma cum laude ontving zij ook de Acanthus Award, de Douseikai prijs, de 3e prijs met het ensemble Les Petit Riens in de internationale wedstrijd Maurizio Pratola en de 2e prijs in de internationale barokviool competitie Premio Bonporti. Momenteel treedt ze op met onder andere het Lutherse Bach Ensemble, Le Concert d'Apollon en Bach Collegium Japan.
Marijn Slappendel
Orgel

Marijn Slappendel

Marijn Slappendel studeerde orgel, kerkmuziek en koordirectie in Utrecht en klavecimbel en basso continuo aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij is als cantor-organist werkzaam in de Barbarakerk te Culemborg en hij is daar vaste bespeler van de historische orgels.
Henriëtte Wirth
Barokharp

Henriëtte Wirth

Henriëtte Wirth speelt piano, klavecimbel, fortepiano en barokharp en is musicoloog. Als pianist speelt zij solo en is ze sinds 2009 lid van het Arcadië Trio en vormt samen met Pablo Gregorian het liedduo art.song. Als barokharpiste is ze lid van ensemble L'Olivastro. Daarnaast is ze klaveciniste van het ensemble La Favorita. Sinds 2007 is Henriëtte verbonden aan de Universiteit Utrecht als docent piano en klavecimbel aan het universitair cultureel centrum Parnassos.
David Mackor
Luit, theorbe

David Mackor

David Mackor begon met klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam waarna hij al snel overstapte op de luit en theorbe. Hij trad onder meer op als solist met het Nederlands Blazers Ensemble in het Concertgebouw bij het Turning East wereldmuziekfestival met een programma van Bach en soefimuziek en begeleidde hij Maarten Koningsberger (bariton) in het tv-programma “De Tiende van Tijl”. Hij vormt het Duo Serenissima met sopraan Elisabeth Hetherington.

Kaartverkoop

Kaarten voor dit concert zijn te verkrijgen via boekhandel Tomey in Culemborg, of online via klassiekemuziek.nl.

Koop kaarten voor dit concert

Er geldt een speciale festivalaanbieding: drie verschillende kaarten voor in totaal € 25,-.

Koop festivaltickets onlineFestivalaanbieding: 3 kaarten voor €25,-
Boekhandel Tomey