Händel in Italië

Zaterdag 10 februari, 20:00 uur

Vioolsonates van Händel en Corelli

Of de violist Corelli en de klavecinist Händel ooit als duo het podium hebben betreden valt niet te verifiëren. Het zou in elk geval een machtig schouwspel zijn geweest: de virtuoze violist die moeiteloos versieringen improviseerde gecombineerd met de begenadigde improvisator op het klavecimbel. Zeker is dat zij samen het podium hebben gedeeld: Corelli trad als concertmeester op in een oratorium dat Händel voor één van hun gezamenlijke weldoeners had geschreven. Händel was een meester in het adapteren van diverse muziekstijlen en schreef als Saksische componist residerend in Londen moeiteloos opera’s in Italiaanse stijl. Tijdens dit concert hoort u een keur aan vioolsonates waarbij duidelijk de invloed van Corelli op de muziek van Händel te horen is.

Vioolsonates van Händel en Corelli

 • Arcangelo Corelli (1653 – 1713):
  Sonate in C-groot opus 5 nr. 3
  Adagio – Allegro – Adagio – Allegro
 • Georg Friedrich Händel (1685 – 1759):
  Sonate in D-groot opus 1 nr. 13 HWV 371
  Afetuoso – Allegro – Larghetto – Allegro
 • Arcangelo Corelli:
  Sonate in d-klein opus 5 nr. 7
  Preludio – Corrente – Sarabande – Giga
 • Georg Friedrich Händel:
  Sonate in F-groot opus 1 nr. 12 HWV 370
  Andante – Allegro – Adagio – Allegro
 • Sonate in A-groot opus 1 nr. 3 HWV 361
  Larghetto – Allegro – Adagio – Allegro
 • Arcangelo Corelli:
  Sonate in A-groot opus 5 nr. 9
  Largo – Allegro – Adagio – Tempo di gavotte (Allegro)
Barokviool

Hed Yaron Meyerson

In 2016 trad Hed Yaron Meyerson (viool en barokviool) toe tot het Rotterdams Philharmonisch Orkest als plaatsvervangend concertmeester. Hij is viooldocent aan het Conservatorium te Rotterdam (CODARTS). Recent was hij te gast bij het Antwerp Symphony Orchestra, het Concertgebouworkest en het Orkest van de Achttiende Eeuw en nam hij deel aan concerten van de Rotterdam Chamber Music Society. Hij ontving de derde prijs in de International Bach Competition in Leipzig (2018), waarbij hij de enige prijswinnaar was die het programma op barokviool speelde.
Henriëtte Wirth
Klavecimbel

Henriëtte Wirth

Henriëtte Wirth speelt (forte)piano, klavecimbel en barokharp en is musicoloog. Zij schreef een doctoraalscriptie over haar oudtante Janny van Wering, de eerste professionele klaveciniste in Nederland. Henriëtte is zowel als solist als kamermusicus actief. In 2009 richtte zij samen met klarinettist Steven Geraads en cellist Timothée Busch het Arcadië Trio op. Tussen 2014 en 2019 was zij artistiek leider van het barokorkest Ars Mirabilis, wat zij oprichtte tijdens haar studie in Brussel. Sinds 2022 is zij artistiek leider van de concertserie Barok aan de Lek in Culemborg.

Kaartverkoop

Dit concert is uitverkocht. Mogelijk zijn er nog enkele kaarten aan de deur beschikbaar, maar dat kunnen wij niet garanderen.

Boekhandel Tomey