Uit de Napolitaanse conservatoria, de eersten van hun soort, ontstond een bloeiende en zeer virtuoze vioolschool. Een goed bewaard geheim, want de meeste Napolitanen zagen geen reden om hun mooie stad te verlaten. U hoort strijkersmuziek variërend van chromatische kerksonates tot virtuoze concerti. Enkele stukken op het programma waren zo goed verstopt in een klooster dat ze zelfs nooit eerder buiten Italië zijn uitgevoerd of opgenomen.
Vioolvirtuozen uit Napels
Zaterdag 26 februari, 20:00 uur
Concerten van Durante, Ragazzi, Avitrano en Fiorenza
Concerten van Durante, Ragazzi, Avitrano en Fiorenza
- Nicola Fiorenza (na 1700-1764): Vioolconcert in A groot
- Angelo Ragazzi (ca. 1680-1750):
Sonate op. 1 nr. 1 in G groot
Sonate op. 1 nr. 4 in f klein (Imitatio in Salve Regina mater misericordiae)
Sonate op. 1 nr. 6 in g klein - Francesco Durante (1684-1755): Concert nr. 1 in f klein
- Giuseppe Avitrano (ca. 1670-1756):
Sonate nr. 3 in e klein ‘l’Avalos’
Sonate nr. 4 in F groot ‘La Barberini’ - Francesco Durante: Concert nr. 5 in A groot
Henriëtte Wirth speelt piano, klavecimbel, fortepiano en barokharp en is musicoloog. Als pianist speelt zij solo en is ze sinds 2009 lid van het Arcadië Trio en vormt samen met Pablo Gregorian het liedduo art.song. Als barokharpiste is ze lid van ensemble L'Olivastro. Daarnaast is ze klaveciniste van het ensemble La Favorita. Sinds 2007 is Henriëtte verbonden aan de Universiteit Utrecht als docent piano en klavecimbel aan het universitair cultureel centrum Parnassos.
In 2016 trad Hed Yaron Meyerson toe tot het Rotterdams Philharmonisch Orkest als 1e assistent-concertmeester. Hij is viooldocent aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam. Recent was hij te gast bij het Antwerp Symphony Orchestra en het Orkest van de 18e Eeuw en nam hij deel aan concerten van de Rotterdam Chamber Music Society. In de International Bach Competition in Leipzig (2018) ontving hij de 3e prijs en was de enige prijswinnaar die het programma op barokviool speelde.
Lena Rademann speelt barokviool en barokaltviool en heeft een levendige passie voor kamermuziek. Na haar studie aan het conservatorium van Den Haag, rondde zij in 2021 cum laude haar opleiding af aan de Schola Cantorum Basiliensis. Verschillende van haar kamermuziekgroepen zijn bekroond met prijzen, zoals de Gebrüder Graun Preis (DNMO kamerensemble), de 1e prijs van het Internationaal Van Wassenaer Concours (Amaconsort) en de 1e prijs van de Berlin Bach Competition (Flor Galante).
Anna Lachegyi speelt barokcello en viola da gamba, zowel solistisch als in verschillende ensembles. Na haar studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot werkte ze verder met haar eigen ensembles Ensemble La Favorita en S105. Anna trad op in heel Europa met ensembles als Ricercar Consort, Orfeo Orchestra, de Nederlandse Bachvereniging en Musica Profana.
Femke Huizinga studeerde na filosofie, barokviool en barokaltviool bij Antoinette Lohmann aan het Utrechts Conservatorium. Zij is als orkestmusicus werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging, Anima Eterna Brugge, La Sfera Armoniosa en The Northern Consort. Femke is daarnaast een actief kamermusicus en mede-oprichtster van een aantal ensembles: strijktrio Gesto Antico, viool/klavecimbel duo La Corella, viool/gitaar duo Huizinga-Elias.
Kaartverkoop
Kaarten voor dit concert zijn te verkrijgen via boekhandel Tomey in Culemborg, of online via klassiekemuziek.nl.
Een gelimiteerd aantal kaarten is nu al te verkrijgen via boekhandel Tomey in Culemborg. De online kaartverkoop opent naar verwachting op woensdag 2 februari en zal verlopen via klassiekemuziek.nl.
Er geldt een speciale festivalaanbieding: drie verschillende kaarten voor in totaal € 25,-.